Zoeken naar:
Een nieuwe backup vendor, maar is dit zo en waarom ?

Als eerste wil ik iets vertellen over mijn huidige ervaringen:

Ik heb de afgelopen jaren gewerkt met backup oplossingen van Veritas (nu Symantec), Legato, ArcServe, BackupAgent, Veeam, ManageEngine en waarschijnlijk nog een paar… Word je wel steeds kritischer als er een nieuwe vendor langskomt. Ik ben in ieder geval al zijn 20 jaar aan het back-uppen en heb dit gedaan met oplossingen lokaal (naar tape of NAS) op virtuele platformen en in de cloud.

Iets over backup in het algemeen:

Vaak wordt backup en disaster recovery besproken in 1 onderwerp. Dit is niet terecht want beide functionaliteiten verschillen aanzienlijk van elkaar. Waar een backup bedoeld is om historische data te bewaren (vaak 5 tot 7 jaar) is het bij disaster recovery voornamelijk gericht om de meeste recente data snel terug te halen. Hier zie je dan ook meteen het belangrijkste verschil en de meeste uitdagingen van backup vendoren. Een backup dient te worden ondersteund door een hele goede database waarin je snel versies van bestanden kan terugvinden welke zelfs jaren geleden verwijderd zijn. Bij een disaster wil je graag zo snel mogelijk de meeste recente data terug plaatsen zodat de impact zo laag mogelijk is. In de praktijk zie je vaak dat hier overeen wordt gekeken en dat er eigenlijk maar 1 van de 2 in gebruik is genomen.

Op dit moment zie ik dat veel bedrijven migreren van een op locatie server omgeving naar een cloud server omgeving. De cloud provider biedt vaak een hogere server beschikbaarheid dan welke het bedrijf zelf op locatie kan realiseren. Er zijn allerhande aan redundante componenten opgenomen in de infrastructuur om 99,999% beschikbaarheid te bieden. Steeds meer cloud providers begrijpen ook dat er een backup gemaakt moet worden van de data, toch is het bijna altijd bedoeld voor een disaster recovery scenario. Vaak is er bijvoorbeeld een 30 dagen retentie opgenomen. In veel gevallen kan dit ook voldoende zijn, voornamelijk waarbij het database gedreven applicatie servers zijn, moet dit ook voldoende zijn. Toch leert mijn ervaring dat ook database gedreven applicaties soms afhankelijk zijn van data welke langer geback-upte dienen te worden dan deze 30 dagen.

Een voorbeeld hiervan heb ik uit een praktijk situatie van een klant van mij: er was een onduidelijkheid opgevallen in November in de database welke veroorzaakt was in Januari. In Januari heeft de externe software leverancier een update uitgevoerd in de test omgeving en na goedkeuring deze ook uitgevoerd in de productie omgeving. In November wilde de administratie vast voorbereidingen treffen voor de afronding van het jaar. Tijdens deze voorbereiding kwam de fout in de database naar voren. Natuurlijk is er eerst contact opgezocht met de software leverancier om te zien of dit een bekend probleem was en of dit elders ook voorkwam. Ook is er gekeken of er updates of patches waren uitgevoerd welke dit probleem veroorzaakte. Niks wat te vinden. Wel was het probleem niet te reproduceren in de test omgeving welke sinds januari niet meer geupdate was. Na uitgebreid onderzoek bleek dat de productie database op enig punt keek naar een gebruikers OU in de local user database welke of verwijderd was of niet aangemaakt was in de productie omgeving. Dit probleem had zich al moeten laten zien in Februari maar aangezien deze actie allen werd aangeroepen tijdens een jaar afsluiting werd dit pas in November gezien. Probleem was echter dat deze klant enkel maandelijkse back-ups maakte van de database servers. Het was hierdoor niet mogelijk om de user te herstellen zodat de fout kon worden hersteld. De oplossing bleek uiteindelijk te zitten in het restoren van de database op de test server waar deze user nog wel op bestond, alle maand afsluitingen opnieuw te draaien en vervolgens de database en de user te herstellen naar de productie database. Dit was een in menstraject en hierdoor is de productie van de bedrijf meerdere dagen verstoort geweest.

Het is dan ook gewoon te kort door de bocht om te zeggen dat een 30 dagen retentie altijd volstaat en sinds dien adviseer ik dan ook om dit als disaster recovery aan te houden maar de echte backup nog wel te blijven gebruiken.

Er zijn veel verschillende methodes om te backuppen:

Met de komst van virtualisatie zijn we instaat om de verkregen hardware capaciteit van een server of serverpark veel efficiënter te gebruiken. Ook is het mogelijk geworden om de schijfcapaciteit te centraliseren (hetzij fysiek hetzij virtueel) waardoor de backup strategie ook aangepast kan worden. Waar vroeger de impact van de backup groot was op de bestaande productie omgeving zijn we nu instaat om dit supersnel uit te voeren. Toch is het niet altijd mogelijk of verstandig om een backup te maken van enkel de gevirtualiseerde infrastructuur.  De meeste backup software is zich tegenwoordig wel bewust van de onderliggende bestandssysteem of de onderliggende database maar een snapshot methode levert vaak niet de juiste informatie om snel een bestand of database object te kunnen herstellen. Om deze functionaliteiten goed te kunnen backuppen is het nogsteeds (20 jaar geleden was dit namelijk ook al zo) om met agents te werken. Agents gedreven backup geeft je een goede indexering van de verschillende versies van bestanden op verschillende tijds momenten. Ook biedt de agent tegenwoordig een data compressie waardoor het dataverkeer tussen server en het de backup opslag vaak al geoptimaliseerd wordt.

Oké een lange introductie voor het beschrijven van een ‘nieuwe’ backup vendor….

Nieuwe is deze backup vendor zeker niet. Sinds 1992 zijn ze alleen maar bezig met het ontwikkelen van de meeste betrouwbare en veelzijdige backup oplossing in de markt.  Het product wordt enkel verkocht doormiddel van een partner netwerk in meer dan 50 verschillende landen in de wereld. Wat voornamelijk opvalt is dat ze nooit iets hebben gedaan aan marketing/ naamsbekendheid. De mond op mond reclame en samenwerking met partners heeft ze voldoende geholpen om een succesvolle onderneming te zijn. Nu zie je dit ook wel iets terug in de look and feel van dit product.

Alles ziet er nog uit of dat het ontwikkeld is in 1992. Toch als je onder de motor kijkt zien je dat er veel technisch ontwikkeld wordt. Zo is er ondersteuning voor bijna alle bekende backup targets. Denk hierbij aan HPE StoreOnce – NetApp Snap Store maar ook aan cloud backup targets als Azure en AWS. Wat voornamelijk opvalt is dat er backup gemaakt kan worden van alle windows besturingssystemen welke er tot nu zijn uitgekomen. Er is dan ook support voor de backup van Windows XP en Windows NT tot Windows 10 en Windows Server 2019. Hiernaast worden er bijna alle Linux/ Unix versies ondersteund en zelfs nog alle versies van Netware en Alpha VMS. Deze Duitse software fabrikant heeft een groot deel van zijn ervaring dan ook in de backup van Unix en Novell Netware. Wederom allemaal producten waarbij de technische kennis voornamelijk de bovenhand voort en de verkoop en marketing afdeling een ondergeschikt kindje zijn.

Juist hierom wil deze software fabrikant de support op dit product zo veel mogelijk in eigen hand houden. De partners dienen dan ook te voldoen aan een zeer strikt certificeringsprogramma willen ze zelfstandig support mogen uitvoeren. Hierdoor worden problemen en ervaringen in het product altijd uit eerste hand ontdekt en worden deze direct opgevolgd. Het product voldoet dan niet alleen aan Duitse degelijkheid, maar ook de support op het product is heel direct en altijd direct met kennis van zaken.

Veel van de eerdere genoemde backup fabrikanten hebben een hele goede marketing en verkoop afdeling maar bieden op het gebiedt van support vaak niet de juiste toegevoegde waarde.

Voor nu heb ik voldoende geschreven of mijn eerste ervaring met deze backup vendor. Mijn volgende blog artikel gaat veel meer over de technische oplossing van deze fabrikant. Ben je nu nieuwsgierig geworden na het lezen van dit artikel, download dan de product brochure van de fabrikant en hou andere berichten op mijn blog over backup nauwlettend in de gaten.

[email-download-link namefield=”YES” id=”4″]

Is Rapid7 de nieuwe Security Officer ?
In dit artikel beschrijf ik wat Rapid7 kan betekenen voor een organisatie en hoe het de security officer kan helpen de juiste maatregelen te nemen. Rapid7 heeft namelijk een vulnerability manager wat in normaal Nederlands betekend dat InsightVM is staat is de kwetsbaarheden binnen een ICT infrastructuur inzichtelijk te maken. Priorieiten te stellen en gezamenlijk op te lossen.
Nu is dit artikel ontstaan om te beschrijven of Rapid7 instaat is om de security officer (CISO) te vervangen. Mijn doel is dan ook om te beschrijven wat de rol van tools zijn zoals deze van Rapid7, maar ook om aan te tonen dat de rol van security officer toch erg gewenst is.
Even een stukje achtergrond over mijzelf. Ik heb in het verleden nog niet eerder gewerkt met vurnerability management. Wel ben ik uitvoeren verantwoordelijk geweest voor het doen van een security audit en het maken van een rapport hierover. Dit waren vaak project gebaseerde audit welke voornamelijk gericht worden om een goede moment opnamen vast te leggen en vervolgens de top 5 prio inzichtelijk te maken. Voor een dergelijke audit maakte ik vaak gebruik van splunk of maakte ik een export van log files en gebruikte auditing tools van Microsoft en de betrokken firewall vendor. Veel van deze tools geven inzicht in wat er verkeerd is geconfigureerd en geven je een hele lange lijst met mogelijke beveiligingsrisico’s. Om dit in een advies en rapport om te zetten kosten dit dan ook vaak dagen werk en lag de interpretatie van de logs altijd bij de security enigeer.
Mijn start om InsightVM te gaan gebruiken is het aanvragen van een trailaccount. Wat opvalt is dat het starten van de trail direct toegang geeft tot de cloud infrastructuur van InsightVM. Even lezen geeft mij duidelijkheid dat deze cloud infrastructuur additioneel is en dat eigenlijk alles lokaal geïnstalleerd kan worden. De cloud geeft je toegang tot tal van extra rapportage mogelijkheden en voegt AI toe aan de oplossing. Hiernaast kan je in het console direct de software downloaden welke je lokaal nodig heb.

 

Even iets kort over de architectuur. Er zijn verschillende methodes om inzicht te verkrijgen in het netwerk. Inzicht is de eerste stap welke gezet dient te worden. Wanneer je enkel gebruik wenst te maken van de cloud infrastructuur dan is het mogelijk om agents te installeren op je servers en werkplekken. Hiermee kan je de kwetsbaarheden inventariseren op die apparaten. Om nu inzicht te krijgen in onderling verkeer of om de mogelijkheid te hebben om correlaties te maken dien je een ochestrator in te richten binnen het netwerk. Deze ochestrator heeft ook de mogelijkheid om alle informatie van de agents te verzamelen waardoor het ook als een standalone oplossing ingericht kan worden.
Er zijn dus verschillende uitrol methodes : agents , ochestrator en als laatste een network sensor. Belangrijk is om te weten dat de agents nu geschikt is voor Windows, Linux en MacOs. De ochestrator kan worden uitgerold als een OVA, Linux embeded of als een MSI voor een Windows device (hoeft geen server te zijn maar heeft wel de voorkeur). Het is met de orchestrator ook mogelijk om zelf een netwerkscan uit te oefenen en het is mij al gebeurt dat dit dan apparaten ontdekte in met netwerk waar ik geen weet van had. Hiernaast is het mogelijk om de ochestrator te verbinden aan je DHCP server en aan bijvoorbeeld AD of een LDAP server om de gebruikers gegevens op te halen. Wat het woord ochestrator natuurlijk al zegt is dit uiteindelijk het hard van de te verzamelen informatie. Bij meerdere netwerken op verschillende locaties is het ook mogelijk om de ochestrator daar uit te rollen. Er zit hier niet echt een limit in, enkel is het gebruik van de cloud dan wel een must wanneer je meer dan 50 locaties aan elkaar gaat verbinden.

 

Voor een Security Officer moet de eerste stap ook zijn om alle gegevens te verzamelen. Hiervoor dient er toegang te zijn tot alle systemen en ook hierin is de rol als security officer gewenst. Natuurlijk hoeft dit geen natuurlijk persoon te zijn en mag dit een fictief persoon zijn of zelfs een tijdelijk rol. Wel krijgt deze rol toegang tot alle systemen en enige vorm van beveiliging rond deze rol is dan ook zeker aan te bevelen.

 

Na het verzamelen van alle gegevens komt de 2de stap, prioriteiten stellen aan de gevonden kwetsbaarheden. Lees hiervoor mijn vervolg blog.

 

november 2020 tot heden – Pré-sales Consultant
Infinigate Benelux., security distributeur te Gorinchem, het leveren en adviseren van security producten aan alle resellers in Nederland, Belgie en Luxemburg
Functie Pré-sales Consultant
Werkzaamheden Er is een nauwe samenwerking met de andere Security Engineers en de Business Development managers met als doel om de klanten optimaal te kunnen assisteren. Ik ben verantwoordelijk voor de productlijnen van Yubico, Entrust en Rapid7 . Hiernaast lever ik ook nog support voor Sophos en voor Sonicwall. Veel van mijn werkzaamheden bestaan uit het geven van presentaties, begeleiden van een “try and by” en trainingen geven.
Installatie Sophos XG firewall binnen Vmware

Het is enige tijd geleden dat ik een XG firewall geïnstalleerd heb, maar aangezien er bij Infinigate voldoende klanten zijn welke dit platform gebruiken heb ik de inrichting maar weer eens gedaan.

Ik ben begonnen met een kale installatie vanuit een trial van een UTM binnen VMware Workstation. Initieel heb ik de machine gewoon geïmporteerd vanuit het OVF, maar voordat ik deze heb opgestart heb ik een aantal aanvullende enternet adapters toegevoegd binnen VMware. Dit om verschillende zaken met netwerken te kunnen testen.

Hierdoor ontstonden de eerste foutmeldingen. Blijkbaar worden de laatst toegevoegde netwerkadapters gekoppeld aan de standaard adapters binnen de XG. Dus Network Adapter 5 is de LAN adapter binnen de XG en Network Adapter 4 is de WAN adapter binnen de XG. Standaard worden deze adapters niet gekoppeld aan het netwerk zoals je ziet in de screenshot. Hierdoor was de XG niet via het interne netwerk van mijn laptop benaderbaar en kon ook de trial licentie niet worden geactiveerd.  Na wat onderzoek over welk MAC adres gekoppeld is binnen VMware aan de netwerkkaart en binnen de XG kon ik dit probleem ontdekken en verhelpen.

Na installatie krijg je direct de melding om een update te doen van de firmware. Dit ondanks dat ik deze release net heb gedownload. Dit is niet meer wat je verwacht tegenwoordig, maar wel te overzien. Mijn installatie upgrade van SFOS 18.0.1 MR-1-Build396 naar VI-18.0.3_MR-3.VMW-457. Toch 6 maanden verder in de tijd.

Eigenlijk is deze installatie dus voornamelijk een next – next – finish installatie. Verdere configuratie stappen zet ik in een ander blog.

 

 

 

 

 

Mijn eerste ervaring met Yubico

Ik ben niet nieuw in de wereld van 2 factor autorisatie en Cryptoken techniek. Jaren geleden ben ik ook betrokken geweest met biometrische autorisatie (verwerkt in een muis). Nu mag ik mij weer verdiepen in deze technologie maar dan ontwikkeld door Yubico.

In het verleden was de inrichting van een dergelijke oplossing best complex. Zeker wanneer je te maken had met medewerkers welke niet altijd op locatie zijn (en er dus geen verbinding gemaakt kan worden met de validatie server) was het vaak meer een frustratie dan een goed werkende oplossing.

Vandaag de dag zijn er meerdere fabrikanten welke druk zijn met hun eigen SSO oplossing waardoor het samenbrengen van verschillende applicaties steeds eenvoudiger wordt. Vaak wordt de beveiliging verlaagd om een integratie in deze SSO oplossingen te kunnen realiseren. Of juist verhoogt waardoor diegene welke de applicatie gebruikt extra gefrustreerd wordt.

Wat verwacht ik nu van Yubico:
1.) verhoging van de security tot het apparaat waar toegang voor nodig is;
2.) vereenvoudiging in het gebruiken van een andere werkplek (roaming users) zoals vaak gebeurd bij de firstline worker in de zorg en het onderwijs;
3.) eenvoudig in inrichting en eenvoudig onderhoudt.

Wat hoop ik te vinden:
1.) een wachtwoord loze wereld
2.) eenvoud voor iedereen.

Start bij een nieuwe werkgever in Covid-19 tijd

Het is zover. Ik ben gestart bij een nieuwe werkgever vanaf 2-november. Deze werkgever Infinigate doet zijn uitstel best om de nieuwe werkgever in deze rare tijd welkom te heten.

Ik ben gestart op de locatie. Er waren maar een paar collega’s aanwezig, maar ik kreeg hierdoor wel een indruk van de organisatie. Om toegang te krijgen tot de systemen was er een account en wachtwoord voor mij aangemaakt. Helaas bleken hier al direct problemen mee, maar omdat ik direct op de support afdeling werk was dit snel opgelost. Later bleken er ook Global nog zaken te zijn welke niet goed waren ingericht en tot nu is mijn functie titel nog niet goed opgenomen in het systeem. Al met al dus een normale instroom van een nieuwe medewerker, maar dit moet toch echt beter kunnen.

Ik ben voorgesteld aan mijn nieuwe productlijnen en hier zullen de meeste van mijn nieuwe blog’s dan ook voornamelijk over gaan. Ik wil jullie graag meenemen met de nieuwe kennismaking van deze producten en ben benieuwd of jullie hier iets van opsteken of wellicht mij nog iets kunnen leren. #Yubico #Entrust #Rapid7

Vrienden weekend 2020

Ik afgelopen weekend (18-19-20 september) van een heerlijk vriendenweekend genoten. Dit vriendenweekend was anders dan de afgelopen jaren.

Locatie

Waar we eerder naar het buitenland gingen, zijn we dit jaar door Covid in Nederland gebleven. Hiernaast waren er nog wel een aantal andere technische bezwaren. Zou zijn wij als vrienden geen 1 gezin en zijn we dan ook met gescheiden vervoer gegaan en konden we niet op 1 kamer slapen. Uiteindelijk bleek de beste oplossing dat we gingen kamperen waarbij iedereen in zijn eigen tent kon slapen. Wel was ons vrienden weekend altijd voorzien van 1 overnachting maar daar wilde we er nu wel 2 van maken.  Na een korte zoek toch zijn we op de camping van Klein Amerika terecht gekomen, net buiten Groesbeek.

Uitstapjes

De camping ligt zo goed als aan de mountainbike route van Groesbeek en we wilde dit dan ook als uitstapje doen. Vrijdag bij aankomst zijn we eerst een rondje gaan fietsen voordat we de tent hebben opgezet. We waren op dat moment ook niet niet helemaal compleet. Door dat Covid er is hebben we ook aanpassen moeten doen t.o.v. eerdere jaren waarbij we vaak nog tot laat gingen stappen. In plaats van, uit eten, hebben we iedere avond avond gebarbecued wat opzicht prima is. Verbeterpunt voor volgend jaar is om volgend jaar te kijken wat er nog meer te ondernemen is. Nu werd een deel van het weekend niet echt volledig benut.

 

Slapen

‘s-Nachts sliep iedereen in zijn eigen tent. Ondanks dat het overdag rond de 24°C was werd het vanaf 20:30 toch echt wel fris. We hebben ons dan ook tijdens de BBQ voornamelijk warm gehouden met een vuurpot en veel dikke truien en een jas. De nacht temperatuur zakte uiteindelijk naar zo’n 7°C wat toch best fris is. Tot 9:30 was het ‘s-morgens nog niet echt warm waardoor je koude vingers had met het ontbijt. Dit was natuurlijk met wat warme koffie of thee goed op te lossen.

Conclusie

Persoonlijk had ik niet direct zin om te gaan kamperen en mijn ervaring is dat ik dan totaal niet slaap. Dit is mijn alles meegevallen (denk dat ik anders niet meer had geslapen). Het was inderdaad zo dat er iets meer afwisseling in de activiteiten had mogen zitten (dan had ik het wellicht ook makkelijker vol gehouden). Maar ik geef het vrienden weekend toch zeker een 8.

Vakantie planner in Microsoft Teams

Jaren geleden heb ik al eens een vakantie planner gemaakt in Excel. Ik werkte toen bij NTS computers in Rotterdam op de financiële administratie en wij hadden een registratie systeem nodig om de verlof aanvragen te registeren. Nu zie ik dat deze methode nog vaak wordt gebruikt binnen organisaties en eigenlijk voldoet deze niet meer.

Microsoft heeft hier een oplossing voor welke ze volledig integreren in hun Teams. Naast veel betaalde diensten is deze gratis, mits je wel een licentie gebruikt voor Teams. Hier voldoet de Firstline medewerkers ook al. (Off 365 F3 – € 3,40) 

Het onderdeel wat dit realiseert heet Microsoft Shifts. Dit was een project binnen Microsoft StaffHub wat een ontwikkel platform was voor Teams apps, maar dit is per 30 juni 2020 een vast onderdeel geworden van Teams.

Hieronder een weergave van Shifts binnen Teams

Om Shifts te kunnen gebruiken dient de app toegestaan te worden door de beheerder van de Teams tennant. Standaard staat deze aan, maar dit kan door beleid worden uitgeschakeld.

Ik heb zelf wel even moeten zoeken hoe ik de app kon toevoegen aan Teams omdat dit voor mij gevoel niet op de standaard manier ging. Initieel probeerde ik een App aan een kanaal toe te voegen, maar hier kan je de app niet vinden.

Nee om deze app te kunnen toevoegen dien je deze te zoeken in het zoek venster van Teams (eigenlijk heel handig)

Ik heb mijn Teams trouwens in Night (donkere) modus staan omdat ik dit persoonlijk prettiger vind om te kijken.

In een ander artikel beschrijf ik hoe je Shift kan en wil gaan gebruiken.

Mountainbike

Start van mijn mountainbike carrière 🙂

Sinds 2010 ben ik begonnen met MTB-en.

Eerst met 1 maat maar al snel zijn en we een vast groepje van 5 maten geworden. Initieel zijn we gestart met de woensdag avond en een ochtend in het weekend.

Het is echt een gezelligheidsgroepje maar wel fanatiek genoeg om elkaar te blijven motiveren.

Ik woon zelf zo'n 8km van een aangelegd route die de afgelopen jaren is uitgebreid van zo'n 7km tot nu zo'n 35km.

Dit was mijn eerste fiets. Nog met bare ends en met Magura velg remmen.

Eerste MTB

Foto is gemaakt op 11 september 2011 na een mooi rondje modder worstelen.In 2011 heb ik ook een meting laten doen omdat ik mijn fiets maar niet goed afgesteld kreeg.

MTB afstelling gemeten bij Trommelen Tweewielers
Deze afstelling is gemeten bij Trommelen (moest ik nog apart voor betalen omdat ik er toen geen fiets kocht...) meeting is van 9 oktober 2010

 

Webdesign

Ik ben al enige tijd bekend met het maken van websites met behulp van verschillende php oplossingen. Nu ben ik voor deze website eens begonnen met het gebruik te maken van WordPress en het lukt best aardig (al vind ik dit zelf)

Wat mij nog wel veel opvalt is dat bedrijven deze weg nog niet altijd gevonden hebben of zelfs maar een halve installatie hebben draaien.

Historie:
Mijn eerste webpagina welke ik gemaakt heb was tijdens mijn studie in 1997. Toen was php nog geheel niet in gebruik en werden alle websites gemaakt in HTML. Het is jammer dat ik niets van deze website bewaard heb… Deze website was ontwikkeld voor een studie project om sponsoren op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen rond een Peking naar Parijs rit met klassieke auto’s.

Mijn volgens volwaardige pagina was gemaakt voor mijn toenmalige hond. Ik was in het bezit van een unieke hond (600 op de wereld) en deelde door middel van deze website ras informatie en speciale gelegenheden waarbij mijn hond betrokken was. Wanneer je nu nog op mijn naam Googled (is dit een werkwoord?) dan vindt je hier nog restanten van terug.

Vervolgens heb ik een website ontwikkeld voor een motorspecialwinkel welke helaas ten ziele is.

Een paar jaar geleden was ik ook van plan om hier een eigen bedrijf in te beginnen met een compagnon welke aanzienlijk meer kennis van php had dan ik heb. Helaas zijn we in het ontwikkelingsstadium blijven hangen omdat we op dat moment ook erg druk waren met ons privé leven. Hier heb ik wel de webdomainnaam teammail aan over gehouden. Ik ben al 10 jaar actieve als websitehosting reseller maar op dit moment gebruik ik dit enkel voor mijn eigen website.

Mijn volgende stap

Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram